Tages i Söndraby, Oppmannavägen 480, 291 57 Arkelstorp, 070-537 13 89, [email protected]

Dahlior


Rea på dahlior, 20 kr knölen utom Night Silence samt Molly Raven, många vakna sorter. Tidigare sorter från säsong 2023 kan tillkomma. Vi inventerar löpande så länge vi har kvar sorterna på sidan. 

När ni bokar era dahlior hos mig reserveras knölarna för er o ni slipper bekräfta dem senare. Tar någon sort slut fyller jag på inom kort så länge jag har bekräftade knölar. Dahliorna som finns upplagda är bekräftade av leverantör, efter skörd kan det ändras beroende på hur skörden blir. Information om detta kommer i så fall att finnas på denna sidan.  

Tänk på att inte beställa dahlior och vårlökar i samma leverans! De levereras under två olika årstider.

NYHET 2025! Har du eller beställer du dahlior av mig mellan september 2023- juni 2024 kommer du att erhålla 10 % på din dahlieorder 2025. Du behöver uppge beställningsnumret i meddelandet i din beställning 2025. Detta ska ske i samband med beställning och vi kommer inte att kontrollera detta själva. Har ni missat att uppge 2024 års beställningsnummer i meddelandet kan ni meddela oss tom 1 mars 2025. 

Till er som valt att betala via swish 1230098558, tänk på att betalning ska swishas omgående vid beställning för att er beställning ska vara gällande. Efter två påminnelser och om ingen betalning är gjord innan 15 februari makuleras ordern en vecka senare. 

Denna rutinen har uppkommit pga många dubbelbokar dahlior hos flera återförsäljare och sedan inte avbokar, vilket gör att många av mina kunder inte erhåller önskade sorter.


Skötselråd

Dahliorna kräver ingen speciellt gödselsort utan vanlig NPK-blandning fungerar bra. Kogödsel är utmärkt. När det gäller vatten vill den ha regelbunden vattning för att utvecklas och blomma rikligt. Jämn vattning är särskilt viktigt om man odlar dahlior i krukor.  Överblommande blommor tas bor under helt säsongen från plantan. Det förlänger blomningen och förhöjer hela utseendet på plantan. Dahlior är kortdagsväxter, vilket innebär att när dagens längd är cirka 10-12 timmar producerar växterna fler blomställningar än i början av sommaren, när dagarna är klart längre. En mycket lång dag, å andra sidan, bidrar till förökning av växter. De höga sorter kan behöva ha ett stöd. Pinnen placeras enklast vid knölen vid planeringen för då riskerar man inte att skada knölen. 

Dahlian är en fantastisk blomma som ger ett färgsprakande intryck till din trädgård. För att knölen ska vakna ur sin vintervila och börja producera skott och rötter så krävs det rätt förutsättningar, som lagom fuktig jord, rätt temperatur och lagom mängd solljus. Genom att förodla dahlian inomhus tidigt på säsongen så lurar man dahlian att tro att våren har kommit tidigt. Vissa sorter tar lite längre tid än andra, så det gäller att ha tålamod. 

Dahlian är en tämligen frisk och lättskött blomma som ratas av rådjuren, men älskas av sniglar och snäckor. Har man mycket snäckor och sniglar rekommenderar vi att man förodlar dahliorna innan utplantering eller odlar i kruka. Små späda skott tidigt på säsongen är mumma för sniglarna. Tvestjärtar kryper också in i blommorna ibland så skaka dem lite innan de hamnar i buketter inomhus eller smörj in lite vaselin på stjälken alternativ häll ut kaffesump runt plantan.

Dahlior tål inte frost och måste grävas upp innan det fryser. Det går även bra att ta in hela krukan med knölen kvar i jorden. Förvaras frostfritt. 

Priset avser 1 knöl 

Amber Crystal Amber Crystal
Black Hero Black Hero

Black Hero

20 kr
Black Pierre Black Pierre

Black Pierre

20 kr
Brown Sugar Brown Sugar

Brown Sugar

20 kr
Café au Lait Rosé Café au Lait Rosé
Café de Paris Café de Paris
Caitlin's Joy, vakna med ögon Caitlin's Joy, vakna med ögon
Cape Town Cape Town

Cape Town

20 kr
Cornel Brons Cornel Brons

Cornel Brons

20 kr
Cranberry Classic Cranberry Classic
Happy Single First Love Happy Single First Love
Happy Single Kiss Happy Single Kiss
Hercules Hercules

Hercules

20 kr
High Fidelity, vakna chicken High Fidelity, vakna chicken
Honka Creme Honka Creme

Honka Creme

20 kr
Iced Tea, vakna chicken Iced Tea, vakna chicken
Isabel, vakna knölar Isabel, vakna knölar
Josie Josie

Josie

20 kr
Kick Off Kick Off

Kick Off

20 kr
Marshmellow Baby, vakna chicken Marshmellow Baby, vakna chicken
Misses Dutch Misses Dutch

Misses Dutch

20 kr
Missis Miley Missis Miley

Missis Miley

20 kr
Mount Tacoma Mount Tacoma

Mount Tacoma

20 kr
Nathalie G, vakna chicken Nathalie G, vakna chicken
Orange Perception, vakna chicken Orange Perception, vakna chicken
Peaches Peaches

Peaches

20 kr
Penhill Watermelon Penhill Watermelon
Perch Hill Perch Hill

Perch Hill

20 kr
Salmon, låg sort Salmon, låg sort
Sarah Raven, Limited Sarah Raven, Limited
Schipper´s Bronze Schipper´s Bronze
Senior's Hope, vakna knölar Senior's Hope, vakna knölar
Träddahlia Imperalis White Träddahlia Imperalis White
Tsuki Yori No-Shisha Tsuki Yori No-Shisha